Порше - създателите

ФЕРДИНАНД ПОРШЕ - ОТ ЧИРАК-ТЕНЕКЕДЖИЯ ДО ИНЖЕНЕР

Историята на компанията Porsche Holding Salzburg, част от която е и Финансова Група Порше България, започва от Бохемия, където в Маферсдорф на 3 септември 1875 г. се ражда Фердинанд Порше. От малък проявява интерес към електричеството - на 13 години инсталира електрически звънци в дома на родителите си, а на 16 години добавя и електрическо осветление.

Въпреки че чиракува като тенекеджия при баща си, започва работа в Обединени електрически централи Bela Egger & Co. във Виена, воден от интересите си в областта на техниката. Малко преди края на века се мести при Якоб Лонер - придворния майстор на карети и автомобили. На изложението в Париж през 1900 год. представя първия в света автомобил, задвижван от 4 колела. Той е и създателят на първия в света хибриден автомобил - комбинира бензиново и електрическо задвижване.

Проф. д-р Фердинанд Порше, създателят на Volkswagen "Kостенурка", черпи своята енергията от творческото вдъхновение, негов спътник през целия му живот.

Първият автомобил на Лонер-Порше се превръща в сензация на изложението в Париж през 1900г.

Наследниците на Порше - Луизе и Фери

През 1906 г. Фердинанд Порше, който междувременно се жени и става баща на дъщеря (Луизе, *1904 г.), се мести в Austro Daimler във Винер Нойщат, където три години по-късно му се ражда син (Фери, *1909 г.).

Малката Луизе още през 1909г. сяда зад волана на конструирана от баща ѝ кола

1920г.: Синът Фери и неговият "малък" Austro-Daimler с бензинов двигател с мощност 3,5 к.с.

Луизе Пиех и Фери Порше (създател на спортния автомобил Порше) са основателите на Порше Холдинг Залцбург. През 1949 г. те започват да внасят и продават в Австрия Volkswagen Käfer (известен у нас като Фолксваген "Костенурка") и така поставят началото на възхода на Порше Холдинг Залцбург.

Днес Порше Холдинг Залцбург представлява концерна Фолксваген АГ в търговията с неговите марки както на едро (като вносител), така и на дребно (като дилър), финансирането на автомобилите и сервизирането им.

От март 2011 г. Порше Холдинг Залцбург е 100% собственост на Фолксваген АГ и при дистрибуцията в световен мащаб на концерна прилага разработеното от него в продължение на десетилетия ноу-хау в областта на автомобилния бизнес.

Към края на 2019г. в компанията работят 31 900 служители, броят продадени нови автомобили възлизат на повече от 763 300, а реализираният оборот е в размер на 22,2 млрд. евро.

Историята ни в България

08/2004: Създаване на "Порше Лизинг БГ" ЕООД - дъщерно дружество на Порше Банк Австрия, част от Порше Холдинг Австрия

03/2005: Оперативен старт с услугата финансов лизинг

07/2005: Сключен е първият договор за оперативен лизинг

08/2006: Първият договор за сервизна поддръжка

11/2006: Основано е дружеството "Порше Иншуърънс Брокер БГ" ЕООД с предмет на дейност застрахователно посредничество. Към момента компанията работи с водещи на българския пазар застрахователни компании, като предлага застрахователни продукти предимно в сферата на автомобилното застраховане.

04/2008: Старт на продукта Финансов лизинг с остатъчна стойност

03/2011: Порше Холдинг и всички принадлежащи му дружества, включително Порше Лизинг и Порше Иншуърънс Брокер, вече са изцяло собственост на концерна Volkswagen

12/2013: Сключен е договор 10 000

09/2014: В резултат на законови промени е създадена и третата фирма от групата ни в България, а именно "Порше Мобилити БГ" ЕООД. С това дейността на Порше Лизинг се концентрира само върху предлагането на финансов лизинг за автомобили, а Порше Мобилити поема оперативния лизинг и услугите, свързани с управление на автопарк.

11/2020: "Порше Застраховане АГ - клон България" КЧТ - най-младата от 4-те ни фирми, беше основана в края на 2020г. Тя е клон на австрийския застраховател Порше Застраховане АГ, специализиран в автомобилни застрахователни услуги. В България фирмата предлага застраховки Авто Каско и Гражданска отговорност.